About this blog

Perawi Hadith : Riwayat At-Tarmizi dan Ad-Darimi

Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: “Siapa yang keluar untuk menuntut ilmu maka ia berjuang fisabilillah hingga ia kembali “.

Wisdom...

skin

asma ul husna

Ukhuwwah dijalin kasih disemai..


ShoutMix chat widget

pengunjung..

hari ini

Pages

Buat pengunjung..

mutiara kata

Powered by Blogger.

LAMAN UKHUWWAH

Followers

RSS
Container Icon

Monday, November 28, 2011

TC 7!

"Jika seseorang itu sayang kepada sahabatnya,maka hendaklah dia beritahu bahawa dia menyayanginya"(Riwayat Abu Daud)
........................

pernah baca novel Terasing by H.A?
bagaimana...
sahabat yang sma2 meneruskan jalan y dipilih
akhirnya
salah seorang 'menyimpang'
bukan kehendak dia..
betul..
keadaan yang 'memaksa'
nak salahkan keadaan ke?
.................

baca la..best ni..

FITRAH manusia
rasa kuat..
bila dia tahu 
yang dia bukan berseorangan
yang dia ada 'seseorang' untuk dipinjam bahu
yang dia ada 'seseorang' untuk berpaut..di saat hampir jatuh
yang dia ada 'seseorang' untuk menghulurkan tangan..di saat dia tersungkur

sebab tu..
kalau ada sahabat kita
yang memilih untuk 'bertapa' dalam 'gua'
dan 'senyap sunyi' di telan 'kegelapan gua'
maksudnya
dah hilang berita
atau
dia memilih untuk mengasingkan diri
atau
dia memilih untuk menjadi 'lone ranger'
cubalah..
untuk keluarkan dia dari 'gua'
kenapa?
kerana..
bimbang...dia akan terus 'ditelan kegelapan gua'

tapi..
andai..
dia terus memilih untuk 'bertapa'
apa yang mampu kita buat
hanyalah..berdoa..
agar..dia sentiasa dilindungi oleh Allah..
walau di mana dia berada..


nota kaki:setiap orang ada definisi tersendiri untuk 'lone ranger'..memang subjektif..apa pun,saya tetap kata "berukhwahlah dengan ikhlas..belajar untuk menerima semua orang dengan berlapang dada..jangan memilih untuk menjadi 'orang asing'"

Sunday, November 27, 2011

TC 6!

"...everybody has a past...
                                                ...everybody lives a present......
everybody deserves a future......
that was I and this is me..."

I wake in the dark
With showers of life
Moments of emptiness around
Floating away
No other hope
Reality brings me

Into the ground
What can I do
What can I say
I need a place to hide away
Just for a while, just for a smile
Just for a life I used to know

The perfect song were filled with
Words of love and not with anger
What if they go
What if they leave me far behind
'Cause I don't wanna be alone...
Living life for on my own
I don't want to live my life in isolation
Filled with empty decorations
'Cause I want to be with people that I know

Who would do the things I do
Making all my dreams come true
I don't recognize the shadows at my door
Though I've seen them all before
Because the only thing I really want...
Is to be with you...



nota kaki:"its juz about bile kite duduk dengan orang yang paham ourselves"(jane doe,2011)..
tett..da lupe mcm mn nak wt rujukan..

TC 5!

Dear Allah..
I wanna take a minute
not to ask anything from you
but simply to say thank you
for all I have..
alhamdulillah..

segala ujian+kesusahan
akan mengajar kita
untuk menjadi lebih matang
sungguh
jangan mengalah
andai jatuh terperosok menyembah bumi
dek ujian bertubi-tubi
datang tanpa henti
jangan pernah berdoa untuk dikurangkan ujian
berdoa supaya diberikan hati yang kuat
supaya mampu menghadapi
semua yang mendatang

nota kaki:ya Allah..hanya Engkau yang Maha Mengetahui

Saturday, November 26, 2011

TC 4!

Seharian..
hangout dengan my beloved..bro n siz..
bes jalan2...sebab semua da besar..
shopim macam2...
YES (year end sale) kan?
dilarang membazir ye adik kakak sekalian

kami DUDUK bersidaian makan keropok+minum air kat tepi jalan
atas tebing tinggi
hayun2 kaki..
maen sepak2 kaki..
bahagia..sungguh..tak tipu...
buli adik no.3 saya..
borak2..gelak2..
iye..kami bertiga je..


"bes kan hangout gini
tak sedar pun
sama2 dah besar
nanti,kalau one of us dah kawen,mesti dah laen
mesti dah tak dapat hangout+ngarut2 gini kan"

tu antara dialog kami bertiga

lepas tu..semua senyap..
yes..semua orang berfikir..
masing2 bermonolog
layan je..
everyone is growing up
but our parents are getting older
esp. our beloved mom y alwiz sick
semua sedar tu..
n semua sedar tanggungjawab masing2


so..masa yang ada ni..
gunakan sebaiknya
bukan selalu pun jumpa
bukan selalu pun keluar sama2
bukan selalu pun dapat buli2+gelak2 jahat
bukan selalu pun bahagia ni muncul


nota kaki:salam maal hijrah..

Friday, November 25, 2011

TC 3!

morning peeps!

penah dengar lagu Empty Decorations?
ok..currently addicted to diz song
y?coz there's 2012 reasons behind it

dis entry..specially dedicated to my other half
hopefully u read diz k
................................................................................
To see all those oversea students post this and that on Facebook, 
to know that how they're so happy welcoming for a new season,
 to hear how they survive the freezing cold weather, sometimes.. i noe,u envy them ..
being an oversea student, it has been a life-long dream of urs 
so do I.


U noe wat,maybe this is not the time yet,
 but till when do u have to wait for it? 
next 4 years to further medic?
 ouh girl.. 
try to accept..
U...I...we...both of us...
Need to stop dreaming.
n keep moving..
neve turning back...

I noe, when u r alone, 
u alwiz questioned urself
. "Why i am still here? Why must me?
 I thought that when i was 18, i will be no more in Malaysia, but reality bites me. 
This is where i am now... "

............................................................
One more thing..

U r so paranoid of getting hurt. 
U always getting ur heart broken over and over again .
Ur heart has so many scars and bruises all over it . 
U dont know how much just one heart can really take, 
And u dont really want to find it out either,right?
Hey u! I noe..I understand ur feeling..


U r  a lit scared getting closed to anyone because everyone that said ' i'll be there' ... left
So.. u put a thick wall each angle surrounds ur heart
 I understand..we're in da same boat..


Is life is that easy ? 
People come and go, 
One is left broken hearted while the other one is not emotionally affected at all .
 And yes. That is how u see life.
Me too .


After all, you learned that you dont need anyone in order to survive. 
No one is ever going to always be there , 
No matter what they say or what they promise . 
You just gotta suck it up , accept it and keep moving on .

But..again.
The only words that I can say is...
We need to move on..
Let bygones be bygones
Turn over a new leaf
Both..u n me..
I noe wat u feel..ok? 
I can survive..n so do u..
We do it together k!

nota kaki:it's hurt..i noe..



TC 2!

Datang lagi!

"Nape mak rasa anak sulung mak ni lama sangat dah blaja
Tak abis2 blaja
Dari kecik dok jauh ngan mak
Sampai besar..smpai skarang..
Dah umo 23..tak habis2 lagi.."

OK!
Sentap!
Dialog dengan mak..
Rutin harian masa cuti
Temankan mak makan setiap petang
Coz my mom is a diabetis patient
N da tak bley makan malam
Mak memang nak gemukkan anak mak
Adeh..

"Nape makin kurus ni?
Dah macam budak skolah mak tengok"

See..sebab tu la..
mak+ayah berusaha keras untuk bagi saya makan banyak2
ternak lemak 

.....................................
hujan..mencurah2
mengimbau segala memori
macam mana
dari street kid...
menemui tikar sejadah
brotherhood
clan
live ur life to da fullest
break da rule
semua tu..
tak mudah..tak senang..
nak mencari jalan pulang..
perit..jerih..
tapi..jangan pernah giv up k!

sambungan...len kali...

nota kaki:maaf..andai...saya myebabkn anda kembali mjadi bad boy..i dun mean it..saya xtau..anda da nak lupekan semua tu n leave all da memories behind

TC 1

TC?
Stands for Travelog Cuti
or..Take Care.(opss..jangan maen2 bley tak?ngee)
Okei dokei...
TC ni diary sepanjang cuti..
Agree?

First of all
Story mory..about..
A week of memories

a WAY dat LEADS me to ALLAH 

a STRONG MIND

a GREAT COMPANION

a REAL smile

a SHOULDER

a HUG

and of course . . .

i WANT THE NEW ME

chit chat dgn seseorang
remind me..of the old me
the past..
tak tahu . . . speechless
sejujurnya..
rindu apa yang pernah dilakukan . . . 
keberanian yang dulu..disimpan berabad-abad. . . 
kekuatan yang dulu...terkunci kemas. . .
i m in a new era . . .

but i am not strong enough 
to get through NEW life . . .
without my sahabat2 . . .

then,

my sahabat is like a wall . . . easy to lean . . .
and eventhough i m in a great mess . . . i noe they will be there for me . . .

nota kaki:hey u!we're in da same boat..but different cabin..i can survive..n so do u..i believe in u..n u noe..i ll alwiz beside u..ok?

Travelog?

Bismillahirrahmanirrahim..
Lafaz suci pembuka bicara..

Agak lama...labah2 bermaharajalela di belog ni..
Bersawang2+membiak dengan aktifnya..

Kenapa tak update?
Tak punya masa?
Sibuk??
atau..
penyibuk?
Entah..maaf untuk itu..
Sepatutnya..
Andai menulis ini untuk Islam..
Tak patut..memberi 2011 alasan..
Kan3?

Cuti dah banyak hari
Hujan non stop
Jalan semua banjir
JAdi..jawapannya..stuck kat umah je

Kita buat travelog cuti nak?
Siapa sokong?
Ada nama lain yang lagi best tak?
Nama yang "extravaganza" la..
Tak pun..nama "bonanza" mcm roti gardenia
Nantila saya fikir..

Corby saya dah selamat n 'pengsan' dengan aman damai
Sebab takde charger
Nak beli charger baru
Tapi stuck kat umah+tak dapat keluar sebab jalan semua banjir
Jadi..
Al maksudnya..
For da whole hols ni..no incoming+outgoing msg+kol
Agak bosan di situ ye kawan2
Kalau banjir sampai bulan 1..
Maksudnya..selama tu la Corby saya akan bersemadi
Ohhhhhh...

Sebarang info,msg fb je
Tu pun jrg on9
Sbb?
Hujan nonstop+kilat sabung menyabung
Adeh3..
Jadi budak baik cuti ni
Blaja masak jela

nota kaki::dekat tapi jauh..jauh tap dekat..mana lagi bes?

Thursday, November 24, 2011

wordless


nota kaki:gambar bercakap

Wednesday, November 16, 2011

sakit

Have u ever thanked Allah when u felt pain?
Of cos everyone loves happy moments,
but why don t we try to appreciate feeling pain?
think about being rewarded n being closer to Allah by that
remember..
a Muslim is rewarded for every single hardship he faces
so why we hate pain?
with any tiny suffering even a pin prick 
you gain a reward or erase a sin !

so juz appreciate the feeling of pain

"Sesungguhnya hanya orang-orang yang bersabarlah yang dicukupkan pahala mereka tanpa batas"
(Az-Zumar:10)


nota kaki:perpisahan itu sakit..saya tak dapat menzahirkan kesakitan itu..hanya Dia yang tahu.

el nino

maaf..tajuk entry tiada kaitan pun..
sebenarnya ada..
implisit..
kalau sape2 dapat teka..
cer cite..
pe kaitan title entry dgn content?
haha..
meh nak tengok..
who can read my mind?


nota kaki:let ur smile change da world..but dun let da world change ur smile..

Dia je tau..

Beriman dengan perancangan Allah..
bukan dengan perancangan manusia...
walau macam mana pun kita nak..
walau macam mana pun kita berusaha untuk mendapatkannya..
tapi..
kalau Allah tak izin...
tak dapat jugak...
apa pun..
kita redha jela..
hanya Dia yang Maha Mengetahui.
hanya Dia tahu yang terbaik buat kita..
kan3?

nota kaki:hanya mampu berdoa...

Tak perlu kata apa-apa

Susah nak faham orang..
Orang pun susah nak faham kita..
Betul kan?

Pernah tak rasa..
Yang...lebih baik..kita memilih untuk berdiam diri..
Kenapa?
Biarla..
Apa orang nak cakap..
Apa orang nak fikir...

Kenapa?
Kerana...
Kadang2...tiada makna pun..
Kalau kita sedaya upaya..
Nak jelaskan benda yang betul..kebenaran..
Dengan harapan..keadaan akan jadi lagi baik..
Tapi..
Sia-sia..tiada makna apa2..
Tak membantu pun..

Juz go with da flow..
Ye..seseorang pernah sebut ini..
Harung je semua..
Bittersweet..sukaduka..
Walaupun dah 'dibalun' habis2..
Walaupun dah "dipukul" sampai "patah riuk"
Walaupun dah tak mampu untuk bertahan..
Jangan sesekali mengalah..
Cuba bertongkat untuk bangun kembali..
Cuba bertahan walaupun 'lebam' dek 'pukulan' bertubi2
Cubalah..
Cuba...
Dan terus cuba..

Kuat kan...

nota kaki:Allah alwiz understands us..only He knows wat we need..

Sunday, November 13, 2011

Alhamdulillah

Alhamdulillah...

Tiada kata2..yang dapat menggambarkan..
Betapa bersyukur..lega..
Yakin dengan janji Allah..
Iye..itu pasti..
Hanya Dia yang Maha Kuasa...
Hanya Dia pemberi ilham..
Hanya Dia...
Dia segala-galanya...

..................................................
cerita semalam..
memori tercipta
geli..euww..
tapi...
i apreciate..REALLY...
"bergila-gilaan" itu indah..
tengs 4 u!

nota kaki:hati manusia Allah y pegang..

Semoga Berjaya!

Demam peperiksaan..
Tak demam pun sebenarnya..
Bila hati gundah..
Bila hati diamuk resah..
Bila dada hampir remuk dek degupan jantung..
Bila paru-paru sesak untuk bernafas..
Semuanya kerana..Exam!

Tiada yang lebih menenangkan selain suara dia..
Tiada kata2 yang lebih 'berbisa' melainkan nasihat dia..
Tiada orang yang mampu menguatkan semangat setegar dia..
Tiada orang yang mampu menyokong sesetia dia..

Iye..di saat jiwa kacau+kewarasan semakin kritikal..
Hanya dia..yang mampu menenangkan..
"takpe..mak doakan.."
Kata2 itu sudah cukup untuk mententeramkan hati..
Iye...yakin dengan doa seorang ibu..
Terima kasih mak..

nota kaki:"buat elok2 exam..bolehnye..mak yakin..."...ya Allah..aku syg dia..sungguh.."

Thursday, November 10, 2011

inche ego

last post about egoisme...egomaniac...atau y sama waktu dengannya..

ni dah last entry..lepas ni...no more..da tutup buku pasal egomaniac..

terkesan dengan belog gula-gulapelangi...

ego ke kite?
nak sebut perkataan yg mudah+simple...tapi bermakna...
perkataan apa?MAAF!
cuba sebut "maaf"...
cuba minta "maaf"...
cuba sebut "maaf" dgn bibir...dpn org y kita dah buat salah..
cuba sebut "maaf" sambil pandang mata orang tu...
cuba sebut "maaf" dengan seikhlas hati..
mampu ke kita buat?
nak biar ego "mengimami" diri kita?
iye...bila ego jadi imam..maka..makmum nye?......
takpun..."maaf" tu..delivered via mesej je kan?
or...memang la takde langsung terms "maaf" tu...

"sayonara "maaf"..u r not allowed to enter in my life..gitu?"

cukuplah...
saya dah takde masa..
air dah cecah ke paras hidung
nyawa2 ikan
time is running out
sisa-sisa setahun yang masih berbaki
saya akan hargai setiap detik yang tersisa tu
saya cuba untuk lempar ego saya jauh2..
ego tu..menjauhkan saya dengan orang2 y sinarkan hidup saya
setahun yang ada ni...
saya ingin mencipta sebanyak mungkin memori..
memori tercipta bak kata nasir wahab
saya dah lama 'clash' dengan inche ego...
beliau tidak diperlukan dalam hidup saya...

nota kaki:heal da world..yeah!

reaction

Status FB my bro..makes me think...

When you really matter to someone,
that person will alwiz make time for you..
no excuses...
no lies..
n no broken promises..


simultaneous reaction?
nope..chemical reaction yang TAK JADI...

yezza!
I learn..

nota kaki:need basketball right now..

Heavy rain

Heavy rain showers remind me of challenges in life
Never asks for a lighter rain
Instead pray for a better umbrella...

Jangan pernah berdoa untuk 'dikurangkan' ujian+dugaan
Sebaliknya..
Berdoa untuk mempunyai hati yang lebih kuat dan..BERTABAHLAH!hahaha..
Betul kan?

Just close your eyes
Clear your heart
Let it go..
Keep on smiling
Teruskan melangkah tanpa henti

nota kaki:Ahha...kalau la semudah itu...

tbaek!

sesuatu yang kita mahu...
tidak semestinya itu yang terbaik buat kita..

sesuatu yang kita tidak mahu..
mungkin itu sebenarnya yang terbaik buat kita..

siapa yang tahu semua ni?
hanya Dia...

nota kaki: d.i.s.s.a.p.p.o.i.n.t.e.d...ini y tbaek?mungkin..still standing..

Tuesday, November 8, 2011

Da one?

da one who stuck for u..
da one who stayed up until midnite juz to talk+message u
da one whose heart flutters when get a call or text message from u
da one who fought for u
da one who will do anything for u

ini untuk someone ?
someone dat have their own place in da heart?

ye..ini untuk adik2 saya...
my only siz yang stay up all nite...teman+hiburkan saya..i do luv u siz..
my 2nd bro yang macam2 kerenah..itu dan ini..but u neve fail to make me hepi..i do luv u bro..
my little bro..anak bongsu y manja..yang tak abis2 dgn game..kol bile nak mintak pape..again..i do luv u bro..for cherish my day and life...

apa ni?
tau tak tentang 'menerima tanpa syarat?"
tau tak tentang "sayang tanpa syarat?"
dan...ada adik beradik give up bile bergaduh ke ape?
persengkataan tu..BIASA..
tapi macam mana..
cara kita...
menerima baik buruk..
menerima dengan dada yang lapang..
menerima dengan hati yang terbuka..

alangkah bahagia..
andai semua orang sekeliling..
kita sayang+layan macam adik bradik kan?
ok ape..baru la lagi ikhlas+redha bab2 'acceptance' ni
air dicincang takkan putus..memang betul..
tapi..kalau 'kita' pilih untuk 'tutup paip'
air akan putus..air takkan mengalir lagi..
semua terpulang di tangan kita..

nota kaki:sudah..terlalu..amat..sangat..penat..berusaha..D.U.I.T.?oo..doa dah..usaha dah..ikhtiar dah..sekarang ni..tawakal je..

Monday, November 7, 2011

Cloud 9

Saya bukan seorang yang pandai berkata2...
Tak pandai berterus terang..
Anda diam..penat barangkali..ada masalah?
Saya takde kekuatan untuk tanya..walaupun berasak2 soalan beratur..

"Kenapa ni?ada prob?"
"Sihat tak?anything I can share?"
"Apa yang saya bley tlg?"
"Saya ada wat salah?So pliz..tell me..jangan diam gini..kebisuan anda akan membunuh saya"
"Saya ada silap pe?tegurla..jangan diam membisu..lagi seksa tau tak."


Huh...mulut berat..macam ada emas dlm mulut..tak terkeluar pun semua ni..
Cuma mengharapkan..
U'll be better tomorrow..
Kalau ada silap y saya wat tanpa sedar...
I'm sooooo veryyy soooriii..
I dun mean it
My bad..my mistake..my sin..

nota kaki:cloud 9+ice cream can make me feeling better..how bout u?i hope so..

Sunday, November 6, 2011

C.O.M.M.U.N.I.C.A.T.E

B.E.R.C.A.K.A.P?

Apa ni?Entry apa ni?

C.O.M.M.U.N.I.C.A.T.E

Apa tu?

Entry ni..tentang...bercakap..berkomunikasi...

Simple je...

Senario hari ni...

"saya tak tau nak cakap macam mana...harap2 si dia paham isi hati saya"
"heart to heart?ape kes?tak main r sentimental overboard ni..."
"saya tak suka bercakap tentang hati&perasaan...takde hasil pun.."
"sy cool...lagi suka pendam..buang masa je nak share story mory ni.."

Iye..ini tentang saya..tentang anda..tentang kita..
Susah sangat ke..nak berbincang...berkongsi...
Jatuh ego sampai ke tapak kaki ke kalau kita luah isi hati?
Kita lebih suka untuk memilih 'jalan belakang'
"Abaikan" je perasaan dan segala perasaannya
Hasilnya...
"Kita tak sama...kita takde persamaan..kita tak serasi.."
Ini "kejayaan" kita mengagungkan ego sendiri..
Apa yang kita dapat dengan meletakkan ego setinggi langit...

Sebenarnya..tak susah manapun...
Cubalah untuk berkata..
Bila dah mula berkata tu,biasanya adalah perbualan yang seterusnya
Bila dah berbual,banyaklah perkara yang terpendam akan terungkai
Bila dah berbicara,banyaklah perkara yang terbuku akan terurai
Bila banyak yang terurai dan terungkai,banyaklah masalah yang terlerai
Bila dah terlerai,yang masam jadi manis
Yang monyok jadi senyum...

nota kaki:heart to heart..eye to eye..

Saturday, November 5, 2011

Jiwa hamba

Selamat hari raya aidil adha...

Hari raya korban..

teringat sirah...

apa makna pengorbanan bagi kita?
...................................................................................
terfikir....

setakat mana kita hayati..konsep "berjiwa  hamba"

H.A.M.B,A kah kita?
kalau kita hanya 'bertuhankan' kepala sendiri?
kalau kita hanya berkiblat ego sendiri?
kalau kita mengagungkan nafsu sendiri?
kalau kita memuja nafsu amarah kita?
kalau kita hanya rasa kita je yang betul?

iye...saya INSAF..

saya mahu menjadi hamba..
yang sebenar-sebenar hamba...
kurniakanku hati+jiwa yang besar..
supaya dpt mhadapi sgala ujianMu tanpa resah..

nota kaki:ramai orang tak suka Rasulullah s.a.w kan?ada baginda putus asa?tak pernah...

Takbir raya

Takbir sayup kedengaran..bersahut-sahutan..


Seusai solat maghrib berjemaah..

Takbir raya sama-sama dialunkan..

Sayu..semua cuba untuk mencekalkan hati...

Senyuman masih diukir..namun mata takkan menipu..

Mantan pengerusi BISA...cuba menceriakan suasana...

YES!Ceria...namun..hati masing2 berombak...


Sumone:"K.tini nampak lain...sdey ek?"
Saya:"Eh..takla..mana ada..."
Sumone:"Iye..laen sgt..."
Saya:"Nampak baek ek..bese nakal je.."
Sumone:"Jangan sedih2"

Tu dialog selepas habis takbir raya..then..solat isyak..lepas tu..tett...mesej masuk..SENTAP!bertahan...

Sumone:"See..ktni sdey kan?mata+muka laen sgt2"
Saya:"Haha..nope!ok je"
Sumone:"Tipu..takyah la sedih...kelate dekat je pun.."

nota kaki:Hanya Dia yang tau..




Jaga diri!

Tett...tiba2...1 mesej diterima..

"Ada kat mana sekarang ni?
Ada berita tak berapa baik dengar tentang k.tini ni
Rasa serba salah nak cerita kat k.tni ni
Tapi ianya berkaitan dengan masa dengan k.tni
Sedih sangat2 & simpati bila dengar berita ni
Harap k,tni sentiasa berjaga2 & lebih berhati-hati
Kalau boleh jangan keluar bilik buat sementara waktu ni
Tolong jaga diri k.tini baik-baik sebab..
^
^
^
^
^
^
^
^
Tulang k.tini  sedang dicari untuk buat sup tulang sempena Raya Aidi Adha !


Hahaha...bertuah punya budak ! !

nota kaki:mesej dari bdk btuah si Shasha Gem!hahahaha...ada gak y nk kena ni..aiyooo

Friday, November 4, 2011

H.E.A.R.T.

big heart...

appreciate what you have
who loves you
and who cares for you
you ll never know how much 
they mean to you till
the day they are gone beside you...

a great relationship is based on 2 main principles
1-appreciating its similarities
2-respecting its differences

nota kaki:hati 'ditoreh' bile tringat akan bpisah dgn sahabat2 sem8..

Serikandi Mujahidah Corner

Serikandi Mujahidah Corner