About this blog

Perawi Hadith : Riwayat At-Tarmizi dan Ad-Darimi

Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: “Siapa yang keluar untuk menuntut ilmu maka ia berjuang fisabilillah hingga ia kembali “.

Wisdom...

skin

asma ul husna

Ukhuwwah dijalin kasih disemai..


ShoutMix chat widget

pengunjung..

hari ini

Pages

Buat pengunjung..

mutiara kata

Powered by Blogger.

LAMAN UKHUWWAH

Followers

RSS
Container Icon

Monday, October 31, 2011

Someone:Hari Rabu ada ape?

Saya:Rabu?Kenapa dengan Rabu?

Someone: Ada ape hari Rabu?

Saya: Oooo...rabu..hari undi bilik...

SOmeone: Bukan...hari Rabu ada ape?

Saya: Rabu?Kenapa?Ada pe?Ooooo....ok..saya baru teringat...sesuatu yang PENTING.Macam mana boleh lupa ni?adussss.....maafkan saya wahai diriku...baru teringat..terlalu lama 'mengabaikan' diri sendiri...

nota kaki:tengs to u

Saturday, October 29, 2011

hujan

hujan turun....dari semalam..tanpa henti..

saya suka hujan!sangat3!

hujan...

merendahkan hati...

menyejukkan alam..

bau lepas hujan best kan?

cuaca sejuk..redup...

seredup taman hati..

nota kaki:serendah hati..mendekatkan pada Yang Esa...

Friday, October 28, 2011

transformer

Thursday, October 27, 2011

relationship is about..

tgn knan n tgn kiri..
                                                                                      they're totally diffrent..
tp sbb pbezaan tu..br la bley masuk..
br la jari2 can fill in da space btween them..
klu tgn kanan dgn dgn knan..gane nk masuk?

yes..kite berbeza..
mungkin kite rasa kita sama..
tapi kite memang tak sama
even twins pun xsama sbijk kan?
perlu ke perbezaan tu dijadikan alsan..utk give up in life?
perlu ke perbezaan tu..menjauhkan kite?


relationship is about accepting people around us..
adik beradik kena BELAJAR terima baik buruk adik bradik sndri
nobody perfect!kite pun sama..
sahabat pun patut BELAJAR terima kekurangan dan kekuatan sahabat dgn hati terbuka
variasi pe...semua orang berbeza..
baru best!
kalau semua orang sama..
tak thrill langsung!

segala kekurangan diredhai..
segala kelebihan disyukuri...

we COMPLETE each other!

nota kaki:menerima sahabat dgn berlapang dada..have a big heart!

Wednesday, October 26, 2011

Cerita rama2..

Percaya tak...kita lebih kuat dari apa yang kita fikirkan??

We're much2 better than we think !

Have faith!We are capable of many things!


"Aku dah give up dengan hidup"

"Aku da memang sebati dgn benda2 y tah hape2"
"Aku da memang banyak dosa..susah nak patah balik.."
"Nak berubah?tak mampu..."


Jangan tersekat...dalam kepompong sendiri!

Keluar dari kepompong!sampai bila takut dengan bayang2 sendiri?

Jangan terus meng'koma'kan diri!

Jangan terus berada di ICU!

Jangan terus berasa yang diri sangat tenat & lemah!

Kita sendiri yang mengemudi bahtera hidup kita...

ke kanan..ke kiri...pilihan kita..

Tolonglah....

Jangan terus terperangkap...trauma...diburu ketakutan...dalam kepompong diri..

Sampai bila?

Sampai semua beluncas menjadi rama2?

Lagikan rama2...dari beluncas..menjadi pupa..berada seketika dalam kepompong..dan..menjadi rama2 yang cantik!

"Ahh...tu hukum alam...tak sama dengan aku....aku takut...dunia sangat mencabar!aku tiada kekuatan"

Macam ni ke yang kita selalu fikir?il

Sampai bila mahu menjadi 'pupa'??

Sampai bila baru akan keluar 'rama2' yang indah?

Tepuk dada..tanya minda...

Tepuk dada..tanya hati sendiri...

"Every long journey begins with a single step!"

Kalau kita tak mula,sampai bila2 kita akan berada di takuk yang sama!

ok..

Allah dah janji..

“….Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum itu sehingga mereka sendiri mengubah nasib mereka….” (Ar-Ra’du:11)

apa lagi yang diperlukan?

tak yakin dengan janji Allah?

sama2 ketuk pintu hati...

coffee

life is a cup of coffee .
it is not the cup we choose
whether it is made from a crystal or diamond . 
but the coffee itself , how we enjoyed it taste .

we're da pencil
we're free..
to write..or draw..or conteng2...
anything we want...
on our canvas...
named "kanvas kehidupan"
if we do nothing..
the canvas..will stay plain...
so do us..
we'll empty inside

if we try..we got 50-50 chances
either succeed or fail
but if we dont try at all
we r totally fail!

live hell or live well..
we choose

Sometimes da truth is right in front us. All we have to do is open our eyes and see it.

Allah gives us countless chances..to repent..every single day.

nota kaki:coffee?mocha?tapi saya tetap pilih neslo !

Kerana Aku Saudaramu...

kau tanya aku,
kenapa aku tidak melepaskanmu,
walau kau mencalarkan hatiku,
walau diriku kau tinggalkan beribu batu,
jawapanku hanya satu,
sebab aku saudara kamu,
pastinyg keimanan mendahului kata-kataku ini.
sebelum ia kulancarkan keluar menyentuhmu....

Di dalam hati,
terdapat kekosongan yang takkan terisi,
kecuali mendekati Ilahi,
rasa sendiri,
Ilahi itu sentiasa merapati,
hanya dengan jambatan keimanan,
baru mampu merasai...


Kenapa aku kisah?
Kerana kau saudaraku,
kalau kamu tanya apa hubungan kita?
ku jawab hubungannya adalah keimanan...


Kubina hubungan kita atas keimanan,
aku cintakanmu kerana Allah,
maka ku lebihkan dirimu daripada diriku,
walau itu menuntut pengorbanan...

Kalau benar atas iman.
Pasti kau sanggup berkorban,
kalau benar atas iman,
pasti kau kekal bertahan,
kalau benar atas iman,
pasti kau akan jumpa keikhlasan,
kalau benar atas iman.
Pasti kau mampu mengucup erti pengorbanan...


nota kaki:SAYANG KAMU KERANA ALLAH!!

Takde motif

ni entry xde motif
belog sudah 'berubah' sepenuhnya..
makin nampak makin 'plain' n simple
kenapa?
entah
nak buat lagi lawa
tapi 'mood' sudah 'berlari2'
cepatlah datang wahai 'mood'+semangat
emm...sigh...
mak saya cakap tak elok mengeluh
betul?

nota kaki:da missing pieces..


Tuesday, October 25, 2011

angin monsun

Selama bertapa di bumi melaka..
4 tahun lebih dah..
Kampus..yang 100% gegurl...
Emm...yang pastinya..sejuta satu ragam yang pelik2
Dan yang pastinya...salah satunya..adalah..HANGIN MONSOON

Apa tu?ok adik2..tu maksudnya..angin satu badan..
Memang la sinonim ngn gegurl kn?
Tapi...adus..dah memang semuanya perempuan kat sekeling..
G kafe..tengok orang hangin..
G library..again..hangin lagi...
Kat tengah2 jalan pun..merata2 orang hangin..

Bak kata orang
"Girls dont get mad for no reason..
There s alwiz a reason
No matter how small it is
Nor how dumb it is
It s still considered a reason"

Emm..nak cari yang maintain steady n cool blog tu..
Susah sikit..
Ada..tapi tak ramai..

saya lagi suke yang cool gini..

tapi..ape2 pun..saya percaya..
there's a story between each person
there's a reason why they are the way they are
think bout dat before u judge any person

nota kaki:semua yang berlaku ada hikmah kan?


Bro?


nota kaki:sometimes..penting untuk express our feeling kan?so let the others know that we love them...egomaniac?sile buang jauh2..takde guna berkiblatkan ego sendiri

Monday, October 24, 2011

Space?

"The spaces between ur fingers were created....
so that another s could full them in"

How can u define ukhwah?
What is ukhwah?
Hold each other s hand?
Ataupun..menampu saat hampir terjatuh?
Ataupun menghulurkan tangan untuk bangkit semula?

Definisi ukhwah..subjektif..
Bergantung kepada diri sendiri..
There's no right or wrong
There's no A answer or B answer..even C or D
No multiple choices
Takde skema jawapan ye adik kakak sekalian

Kalau saya kata..ukhwah tu adalah ikatan hati
Jawapan tu betul..accepted!
Then...next answer is..
"Ukhwah tu..bila mana..seorang sahabat sanggup buat apa sahaja untuk sahabatnya."
Ataupun...
"Whenever ur sahabat knows da song in ur heart and..can sing it back when u have forgotten the words"..
Dat is ukhwah...
Hahaha...see?
Many unsangkarable answer kan?

"The spaces between ur fingers were created....
so that another s could full them in"
itu la S.A.H.A.B.A.T
nobody s perfect
give and take?
sense of belonging?

nota kaki:bersahabat kerana Allah itu lagi manis dari madu.kan3?











Wall?

Some people..
keep their walls up..coz they think this will protect them from the hurt,
but what side of the wall is the hurt on?
the hurt they avoid isnt outside of them
its inside
their walls dont keep the hurt out
they keep the hurt in
instead of protecting them
they become their prisoner

what should these people do?
they must trust..that..they will be ok no matter what happens
they must open their heart...and express their love..
as they do this..they change the world around them
they bring out the best in people
they create a life full of love and joy

dont be yourself..improve yourself..step by step..it s better late than never
turn over a new leaf..

nota kaki:apologizing doesnt mean u r guilty..it means dat u value ur relationship more than ur ego

Sunday, October 23, 2011

Wordless Monday


nota kaki:biar 'gambar bercakap' je explain content entry ni ye

jatuh hati dengan anak kucing dalam gelas..comey!!

letak kucing dalam beg pun ok!

nota kaki:suka kucing means jadi makin 'lembut'?eyeuwwww!senyum..bahagia dengan anak kucing

Al-fatihah

Malam ni..mesej yang diterima...buat jantung berhenti berdenyut..

"Salam..cikgu yani dah meninggal..baru je...."

Sungguh..terduduk..
Ya Allah..
Mungkin ini yang terbaik..
Nafas terasa sesak..
Kehilangan itu...sakit...
Mata yang memandang ni..berat...
Bahu yang memikul?
Keluarga arwah?
Lagi berat..

Kematian itu pasti....
Semoga roh allahyarhamah dimasukkan dalam kalangan orang2 yang beriman
Amin..

nota kaki:sesuatu itu berharga apabila kita kehilangannya..


Today My Life Begin

Alhamdulillah...selamat sampai di rumah..rumah ku syurga ku...

Rumah tempat yang paling bagus..untuk berehat..berehat daripada segala 'kekalutan' dunia

Heal the world!yeah!

Ujian Allah adalah tanda sayang kepada hambaNya walaupun ianya pahit untuk ditelan..
Sakit untuk diterima..
Namun kemanisan akan diperolehi jika kita yakin pada Allah..
Dan hadapi segala ujianNya dengan hati yang terbuka...

redha+ikhlas+syukur+sabar=insyaAllah BAHAGIA

Suka tak Bruno Mars?
Ok..saya suka..Count On Me...Today My Life Begin..Move On..

Count On Me?Em..sudahlah...

So many times I forget to close my eyes
And listen to my heart
Taking roads that lead me nowhere
Nowhere...

So now..

Yeah!..bak kata Inche bruno Mars "Today My Life Begin"

Sile lah dengar lagu tu..
Saya wakilkan lagu tu..untuk sambung entry ni!haha..

Today my life begin
Alhamdulillah..everything happen 4 a reason..
Mungkin semua 'corrupted file' yang saya hadapi ni
Hanya lah 'reminder' dari Dia
Supaya 'heal' 'virus' dalam hati saya
Guna 'antivirus' yang Dia dah sediakan
Virus yang dah 'corrupt' kan hati tu..heal cepat2

Iye..betulkan niat!
Apa matlamat hidup?
Allah adalah matlamat hidup kan?
Nak mati di jalanNya kan?
Jadi..dah2 lah tu..
Berhenti mengejar fatamorgana..
Fatamorgana yang ada di depan mata..
Tapi tak mampu dicapai

nota kaki:saya sudah B.E.R.H.E.N.T.I 

Wednesday, October 19, 2011

Ked Story..tettt

Da baca Ked Story..tapi on9 je...best..tapi tak de la best sangat..

Aiyooo...baca ni...memang best kan...
Macam flash back..semua coolio yang tah hape2..dush3...

I m sorry.my bad.my mistakes.my sin..again..jupe statement gitu

Lady ? No...it s bro...haha..ada jugak dalam ni..

Ayam
Kura-kura
Angin monsun
Semua yang sewaktu dengannya

I choose to be here

nota kaki:nak masuk rumah orang ketuk 3x je kan?kalau tak bukak jugak?balik la..kalau letak door bell lagi senang kan?hahaha







Up...Down

Expect nothing and you will lost nothing

How come..da most egomaniac+stone head punye orang..
Bley cakap sayang or ape2 je la words yang sama waktu dengannya..haha
Kirenye tu pada orang2 tertentu je la kan?
Kirenye memang orang yang betul2 'melekat' dalam hati la tu
Tapi dengan orang len..guna teori escapisme(hahaha)
Pelik bin ajaib
Ataupun saya tak cukup bertuah untuk 'melekat' dalam hati dia

Yeah!Art of letting go..
Susah nak let go ape2 je yang kita sayang,kan?
Tapi..kalau itu yang terbaik..
Di pihak dia..di pihak kita...
Just do it..
Everything happen for a reason
Penat nak pujuk hati sendiri...to let it go..peacefully
Haha..tapi sokmo je fail!

What's done is done.

                                           Seek help from Allah,the Most High, and do not lose heart.
If it happened,then it happened.
Nothing could have changed it.
So learn from a lesson from what you did because Allah, the Most Kind is teaching you something.
Whenever you feel down,always remember... 
"Allah itu dekat"

nota kaki:manusia memang pelik..tak tengok pun gajah depan mata..asek je nak tengok kuman seberang laut

Versus-Finale

It takes more than a day kalau bunga tu nak kembang penuh
Even a pearl is not cultured overnight

You ll never reach perfection because there s always room for improvement
Yet all the way to perfection you ll learn to get better

Confict of interest?
Torn apart inside and out
Memang sakit
The hardest battle is when you're against yourself
Something yang kita suka tak semestinya baik untuk kita
Dan something yang kita tak suka
Mungkin sebenarnya baik untuk kita
Versus ey?....Versus..
A versus through and through
By all the senses and meanings of the word

You can be the most beautiful bloom of all
Only if you give yourself the chance to try the fertilizer

adapted from Versus by Hlovate

nota kaki:fertilizer bagi setiap orang berbeza kan?

mengarut

emmm...bercampur baur...
hanging...
hal personal+kerja bcampur baur
kan best kalau tak wujud masalah hati+perasaan
opss..tu bukan manusia namanya..haha

entry mengarut ni
nak share
dari belog seseorang 

"silence is is a girls loudest cry
you know she's really hurt
when she starts ignoring you"

dan kadang2..

"laughter is not always the best medicine
sometimes..
it's just the best disguise..
to hide the pain within.."

macam mana kitorang boleh rasa benda yang sama lak?
maybe we're in the same boat..but different cabin..
betul tak?hehe..

nota kaki:saya suka mengusik+bgurau..i luv to see smiles very much!

Tuesday, October 18, 2011

Versus-IX

Kalau seorang prempuan tu pakai tudung tapi tak solat
Tu belum cukup baik lagi
Sama juga kalau cukup solat tapi tak pakai tudung
Tak cukup baik lagi

Sama juga untuk lelaki
Kalau baca quran tiap-tiap hari tapi main bola nampak kepala lutut
Tak cukup baik lagi
Atau kalau cukup solat lima waktu
Tapi pegang tangan anak dara orang yang bukan muhrim sesuka hati
Tu belum cukup baik lagi

Allah kata "masuklah kamu ke dalam Islam sepenuhnya dan jangan ikut syaitan kerana dia musuh yang nyata"
Itu dalam al-baqarah ayat 208
Maknanya tak boleh la nak praktise Islam tu secara juz'ie..secara berjuzuk-juzuk
Mana yang kita rasa nak buat,kita buat
Mana yang tak nak buat,kita redah langgar je
Tak jadi la kalau macam tu
Selagi tak embrace Islam tu penuh,tak cukup baik la kirenye
It s about masuk dalam Islam seluruhnya
THAT is 'baik'

adapted from Versus by Hlovate

nota kaki:ukhwah is apart of the juzu' right?klu decide untuk jadi lone ranger macam mana?

Monday, October 17, 2011

Versus-VIII

Saya...nak jadi baik
Saya jahil,bro
I...I need all the help that I can get
I..I want to make a fresh start
I was a street kid.....was...is...all my life..teruk..

Solat pun goyang lagi
Nak baca quran pun macam dah berkarat lidah

But you've managed to steer your navigation to the right route somehow

Seolah-olah satu ruang kosong terlopong dalam diri kini terisi oleh sesuatu
Macam jigsaw puzzle yang terjumpa missing pieces
Macam pokok keladi layu diberi air
Macam pungguk ditemukan bulan
Sesuatu yang tidak dapat ditafsirkan
Sesuatu yang dicari selama ini
Sesuatu yang tidak dapat diungkap dengan kata-kata

Better than never
tapi it s better to never be late

It will cost you hell to change
As a manner of speaking

adapted from Versus by Hlovate

nota kaki:missing puzzle in life?


Versus-VII

Domino effect

Kira tu analogi la
Domino effect tu apabila ada permulaan yang akan trigger a series of chain reaction la gitu
Maka..apabila kita dah settle dari sudut solat dan ibadah
Kita juga sepatutnya secara langsung dah settle juga dari sudut hidup ikut syariat
Sepatutnya kalau kita dah settle dari sudut aurat,
Secara langsung je kita sepatutnya akan settle juga dari sudut ikhtilat

Sekarang ni..budak pakai tudung bersepah je kat luar tu
Ramai
Tapi ramai juga yang pakai tudung tu buat benda yang tak sepatutnya orang menutup aurat tak buat
Pergaulan antara different gender tak terjaga
Bertepuk tampar suka-suki je
Berkepit sana sini macam kira halal je
Karoke lounge,cinema dengan konsert pun kira boleh redah je
Apabila tudung dah jadi trend,fashion and the new 'in' thing
Dan bukan lagi dipakai kerana tuntutan agama

Perfection is impossibble
Tapi the effort to be a better muslimah tu yang matters

adapted from Versus by Hlovate

nota kaki:Muslimah tapi stylo..accepted tak?

Versus-VI

"...saya dalam gelap...dan salah siapa kalau saya tak nampak?... ..

kenapa orang keliling hanya pandai bising... ...
tapi tak pandai menghulur tangan?..."

Ya Allah..please forgive me for the wrong I've done
Ya Allah..give me another chance to prove that I can pass
Please guide me and protect me along the straight path
And I know that I can make it
One day I'll be in heaven with You

Ya Allah..tolong berikan satu lagi peluang

adapted from Versus by Hlovate

nota kaki:hold my hand?count on me?again..

Sunday, October 16, 2011

Count on me

Count on me
Terusik
Entry jiwang

Serius
Semakin sayu
Entah bila..dan bagaimana..sentimental value bermaharaja lela
Tanpa sedar..

Pantang larang sejak zaman berzaman..
Jangan sesekali berkasar dengan saya...jangan membentak..
Sebab saya takkan buat itu...
Gurau saya..usik saya..tak pernah terlintas untuk menoreh hati sesiapa
Hanya sekadar..untuk melihat..senyuman..penghias duka..
Hanya sekadar..untuk melihat..tawa bahagia...
Saya bahagia..bila orang sekeliling bahagia..
Saya cuba..untuk sempurnakan hidup semua orang..
Erti hidup pada memberi kan?

Air yang tenang jangan sesekali diduga...sungguh..
Sarang tebuan jangan cuba dijolok..
Iye..saya sabar..banyak2 sabar..
Kalau saya kata saya sayang..saya sayang betul2..
Kalau saya kata saya marah..huluran maaf dan senda gurau mampu membawa pergi perasaan itu seperti angin lalu
Kalau saya kata saya terasa..saya tidak mampu..terusik..toreh..luka..pedih..
Entah..kenapa kalau dilukakan oleh orang yang kita sayang BERGANDA2 pedih..berbanding dengan orang2 len?haha..tak punya jawapan untuk itu

Tak apalah..apa pun yang berlaku..
Saya akan terus melangkah tanpa henti..
Persoalan perasaan+kasih sayang+ikatan hati = subjektif
It will come naturally..tanpa kita sedar pun...
Tanpa ada sesiapa salah..dan sesiapa betul..
Salah orang yang menghulurkan tangan?T.I.D.A.K !Sebab dia punya alasan tersendiri untuk menghulurkan tangan
Salahkah orang yang lebih suka jatuh bangun sendirian tanpa mengharapkan huluran tangan orang lain?T.I.D.A..K !Sebab dia juga punya alasan tersendiri..

Biarlah..
Lagu Count On Me by Bruno Mars tidak sesuai untuk entry ini
Tapi saya tetap sukakan lagu itu
Lagu itu adalah saya

nota kaki:muka saya tak pandai menipu..cermin perasaan..payah2..

Tuesday, October 11, 2011

Layang2 putus tali

"Kebijaksanaan mereka tidak dapat membuatkan mereka mampu berfikir akan kebesaran Allah S.W.T dan mengajak hati mereka untuk tunduk kepadaNya..

Bukankah itu menyedihkan?
Akhirnya dunia sahaja berjaya ditatang
Akhirat berciciran hilang"

......................................................................

Allah tidak akan menzalimi hamba-hambaNya
Cuma hamba-hambaNya lah yang sering menzalimi diri mereka sendiri
Kalau berdosa..maka bertaubatlah..
Kenapa kau panjang-panjangkan lagi dosa kau?

................................................................

Andai benar kita bersahabat kerana Allah..
Andai benar kita ingin bersama sampai syurga..
Pertama,ingatilah aku dalam setiap doamu
Kedua,kalau aku jatuh,hulurkanlah tanganmu kepadaku
Bila aku bengkok,kau luruskanlah aku
Jangan kau asingkan aku daripada kehidupanmu

~adapted from Terasing by Hilal Asyraf~

nota kaki:bila taiko bertemu gengster..haru biru hidup..sorang ego setinggi Everest..sorang ego seluas Pasifik..tapi part ni la yang paling best!sama2 mengenal erti hidup..sama2 membaiki apa yang kurang..kan3?

me..hlovate..II

everybody has a past
everybody lives a present
everybody deserves a future
that was I..and..this is me..

verily after each difficulty, there s a relief

everything is ok in the end..
if it's not ok..
then it's not the end

life is all about risks and it requires you to jump..


nota kaki:never surrender..never give up..with our life..everything happen for a reason.He knows da best for us

me..hlovate..

life breaks me all
but at the end 
i m stronger in my broken places
reality hurt
truth bites
living's killing
today's torture 
and yesterday are just as bad
but I do believe in Allah's love
I still breathing because of His love

You ll never reach perfection because there's always room for improvement
Yet all the way to perfection you ll learn to get better

Changing for good ain't a crime

Live well or live hell...we choose...

nota kaki:May Allah bless....

Art of Letting Go

Art of Letting Go

Membe datang..pegang bahu saya..."Nape ni?"

Haha.."Jiwa kacau..nape ntah....nak buat ape ni?"

"Tahajud la..."jawab dia..ok...saya tau...terima kasih sahabat...

Mungkin tu ubat yang saya perlukan sekarang..

malam yang sangat sibuk malam ni:
1-props teater
2-setle assignment malam ni

dush!memamg best tak tido kan?

nota kaki:lain kali naik basikal betul2..tadi dah nak jatuh kan?da lost cntrol kan..naek betul2


Fly...

"Kalau saya menang,let me in?"

I mean it..haha...

Ok..jawapan yang diterima..buat semangat saya terbang..hahaha...
Terbang jauh...
Entah..setiap kali give up+fed up..kata nak stop knocking the door..ni dah last..heal da hurt..
Bila dah waras..rasa nak break the wall..the barrier..the gap..dah lupe segala peristiwa toreh menoreh hati

For now..
Serahkan semuanya pada Dia..
He knows the best...
Saya hanya mampu berdoa..

......................................................................

My someone tanya tadi :"Oii..nape ko tak semangat main ni?Frust sebab kalah ke?"

Ok..tadi saya diam..tak jawab...saya jawab sekarang..

"tak la..aku tak frust pun sebab kalah tu..yang main tadi bukan aku..aku dah terbang gi mana tah..start first game lagi aku dah 'terbang2'"

To someone: "Sungguh..aku tak frust sikit pun dengan game kita wei..Dunwori.."

nota kaki:sekeras mana pun seseorang..ada titik lembut..saya percaya..

Monday, October 10, 2011

7 hari


nota kaki:kalau hari2 kena tunggu kura2..memangla berjanggut+beruban !(gelak guling2)

Ombak

Ya Allah...tiba suatu saat...
Aku buntu..hilang arah..hilang punca...
Tak tertanggung..
Saat itu...hanya padaMu aku memohon..
Hanya padaMu aku bersujud...
Memohon petunjuk..
Menghilangkan gelora rasa..

Aku mengharapkan cintaMu ya Allah..
Semoga penghujung nafas diakhiri dengan juang di jalanMu..
Amin..

nota kaki:bila mata tiba2 rasa panas n air yang tidak diundang tiba2 bertakung..baru sedar..hati serapuh kaca..

something for us to ponder

to my dearest,

i have always thought that our love is so special that when I  ask myself why i love you, i could not give any answer. not because i don't know why, i just could not find the best word to describe it.

if i say i love you because you are so kind, and always lighten up my day, well... we're just normal human beings. we have our ups and downs. so what then? will i stop loving you? of course no! so that is definitely not the reason i am looking for.

if i say i love you because you are the brightest and smartest, or cutest, the best friend that I could ever find. well, what if there is someone even better? or what would happen 80 years from now, when we're old and cranky and forgets everything? i will not stop loving you. not even then. so i still could not find my reasons.

if i say i love you because..... well you know what i am trying to say here right ? the main point is.. i want to give you the best reason i can find..

maybe here is the answer for us. i love you because of Him. there is no better reason to love someone. the strongest reason anyone could ever find. a reason that will not fade and will not change. in fact, it is the best base for our relationship.

hopefully, we want to love for the Almighty's sake and that we want to be together with the hope that we will bring each other to Jannah. it is easier said than done. i am sorry for all my wrongdoings as your friend. but i will try my very best to make it happen. i hope you will too. amiin.


Saturday, October 8, 2011

Versus-V

Akan ada satu point dalam life
Yang akan buat kita rasa it s about time to get rid of all the nonsense
Masa muda sekali je
Rugi sangat kalau biar je buat benda sia-sia
Buat benda yang tak bawak pada amal
Mainan hati dengan perasaan tu tak boleh nak ikut sangat
Hidup mesti nak ada makna
Ada makna yang berkat

It s never too late too start selagi belum mati
Allah tu bukannya kejam

~adapted from Versus by Hlovate~

nota kaki:shuhhh..sentimental value ! pergi jauh2..haha

Versus-IV

Susah kita nak ubah benda yang dah biasa
Tau pasal syurga neraka pun,
Kita sekadar dengar ikut angin lalu je la
Tak basah pada hati

It's normal untuk larut dalam majoriti
Tapi tu bukan alasan untuk kita menjadi lalang
Bergoyang kiri kanan dengan hanya mengikut orang
Hukum Tuhan kata walaupun kita ended up jadi orang terasing
Memang so be it la sebab Islam tu datang dalam keadaan dagang
Dan apabila dunia dah nak sampi ke hujung pun akan jadi dagang jugak

Faham hukum tuhan tapi kalau tak amal takkan bawak ke mana jugak
Kena mujahadah....kena istiqamah
Sebab kadang2 kita ikutkan hati perasaan dan kehendak sekeliling
Tak fikir sangat pasal tuntutan yang sepatutnya

"Haih..susahnya nak jadi baik"
Tak salah untuk ubah one thing at one time
Something is better than nothing


~adapted from Versus by Hlovate~

nota kaki:When she worries bout u..means she cares..when she stops caring bout u..then u should be worried

Big Day

Pagi ni pukul 7 pagi dah tergesa2 nak siap2+mandi2+wangi..(ni weekend kot..awal sgt)
Opss...ada event budak2 math la..nak raikan senior sem8 + super junior yang baru masuk

Ok2..ni bukan entry pembentangan tentatif program ye..harap maklum..
Macam2 la yang ada:
1-terompah gergasi(saya join tapi kalah..waaa..sile gelak beramai2)
2-tiup belon+pecahkan(saya takde tenaga nak tiup..so xmasuk la)
3-boling kepala
4-gelung rotan
5-tarik tali(saya masuk ni)
6-bla3..byk..smpi tak ingt...

hampir mati untuk kali ke-3!
1-lemas masa sekolah rendah dekat air terjun
2-jd 'superman' motor time matrik=amek final exam dgn kaki terhincut2..(bdk nakal)
3-hari ni !!

ceritanya....

kami naek banana boat bertujuh orang..(terbang la sorang 10 hinggit)
naek banana boat tu pusing2 pantai..best sgt3...sile cuba ye kwn2...
last skali..kami dijatuhkan dlm laut !pergh !tak ke seram??
yang paling seramnya...
saya jatuh dlm laut tu..tiba2..ada sorang lagi dtg timpa badan saya !
bayangkan..saya memang tak dapat timbul ! terperosok sampai cecah dasar laut !
habis da telan air masin..air da masuk hidung..mata..telinga..memang suffer!
mmg struggle la..dead or alive ! info:saya TAK pandai berenang
jeng3...saya survive...alhamdulillah...hehehe..

ada sesi melepaskan anak2 penyu ke laut...sangat comel !macam suci je nampak..takde dosa..haha..

nota kaki:sentimental ke kalau suka pantai..kulit siput..air laut..tak kesahla..yang penting...saya SUKA!

Friday, October 7, 2011

1

Gua taiko r, bro
Apa barang jiwang2 karat ni?
Wat malu orang kampung jela
Nak manja2..nak belai2..pegi dok bawah ketiak mak jela...
Act feelingless...ok pe..nampak cool..
Pe kes nak emotional ke..ape ke...
Baik wat benda lain yang ada faedah la..

Haha..ok..itu saya sebenarnya...
Zaman dulu2...school time..time yang sangat best..
Mesti akan senyum sorang2 bila ingat benda2 yang berlaku masa sekolah
Iye..saya mengaku...sampai sekarang...
Saya lagi suka jadi 'cool'..tak suka ikut emosi..lagi suka fikir perkara yang lebih penting daripada emosi
Tapi...bab feeling..haha..saya dah makin lembut..bukan sentimental terlampau..TAK..
At least..saya dah tunjukkan..kasih sayang saya..untuk orang2 sekeliling..
Masa dan keadaan..banyak mengajar saya..
We're dealing with human everyday..everytime..every minute..every second..right?
We're dealing with human emotion and feeling..
They need attention..appreciation..it is not like 'sayang' kita tu murah..bukan sama sekali
Kalau dengan tunjukkan sayang kita pada orang sekeliling..mereka akan rasa dihargai..trust me...
Tak tunjuk tu..tak semestinya tak sayang..
Sekurang-kurangnya..kita dapat buat orang disekeliling kita rasa disayangi..hahaha
Ni bukan entry jiwang ye..harap maklum..

nota kaki:sayangkan manusia,manusia akan pergi..sayangkan dan cintakan Allah..sayang yang kekal abadi..Hanya Dia yang akan sayang kita betul2..

Thursday, October 6, 2011

Versus-III

Kalau nak berubah from what we are
It will be hell to pay as a manner of speaking
Sebab segalanya dah jadi darah daging
Dan untuk mengubah hakikat tu bukan mudah

Torn apart inside
Memang sakit
Sakit tanpa luka
Changes in life
Turning point
Semua orang memang akan rasa semua tu dalam usia melalui hidup ni
Turning point masing2 berbeza
Versus..perang melawan diri itu sendiri
Everybody passes numerous paths along the road of  life
There's always a dilemma when it comes to choosing

"...bukan mudah untuk berubah
dari tanpa arah ke sejadah,
dari tepi jalanan ke sujud menghadap Tuhan..."

~adapted from Versus by Hlovate~

nota kaki : saya pernah rasa semua ni.....

Serikandi Mujahidah Corner

Serikandi Mujahidah Corner